pianoles hoe oud leeftijd piano lesson age

Op welke leeftijd moet ik mijn eerste pianoles nemen?

Je eerste pianoles nemen als volwassene, maakt je leeftijd uit?

Veel volwassenen vinden dat je eerste pianoles om verschillende redenen op zeer jonge leeftijd moet zijn. De meest voorkomende is: "hoe jonger je bent, hoe sneller je hersenen concepten opnemen". Hoewel dit voor een deel klopt, kan je toch jouw eerste pianoles op volwassen leeftijd krijgen.

Het grootste excuus

Het is zo gewoon dat volwassenen vermijden om piano te gaan spelen, alleen maar omdat ze denken dat ze eerder hadden moeten beginnen. Het grootste excuus dat ze geven is: “Ik had eerder moeten beginnen toen ik een kind was, omdat…”

 • Kinderen hebben meer tijd
 • Kinderen hebben een slimmer brein
 • Kinderen zijn als een onbeschreven blad
 • Heb je ooit gehoord over wondervolwassenen?
 • Etc,etc,etc

Door deze negatieve gedachten vermijden volwassenen hun eerste pianolessen, waardoor pianospelen slechts een droom is. Ze beseffen niet dat zelfs zij hun voordelen hebben!

Jouw voordelen

Zelfs volwassenen hebben hun voordelen, het probleem is:

 • Ze kennen ze niet eens!
 • Ze maken er geen gebruik van.

Die voordelen zijn:

 • Je hebt minder tijd, maar je bent beter in staat om het te beheren, in vergelijking met een kind.
 • Je hersenen zijn drukker in vergelijking met een kind, maar je hebt een betere focus.
 • Je bent een beschreven blad, dus je hebt meer kennis!
 • Het is jouw persoonlijke keuze om piano te spelen! Daarom dwingt niemand je om te spelen en te oefenen!

Alleen al gezien deze voordelen, kun je echt ver komen! Met een goed beheer van de tijd, een geschikte studiemethode en doorzettingsvermogen, kun je een goede pianospeler worden, zelfs als je gewoon voor de lol wilt spelen! Lees ook deze blog over beginnen met muziekles als volwassene.

Het grootste voordeel

Je hebt nog een belangrijker voordeel in vergelijking met wat ik eerder heb geschreven! De kracht om een KEUS te maken! In staat zijn om keuzes te maken is een ding dat je alleen maar kan verwerven groeien, dankzij je ervaringen! Een kind zal nooit het vermogen hebben om slimmere keuzes te maken dan jij. Om intelligente keuzes te maken, heb je kennis en bewustzijn nodig, en daarom lees je deze artikelen. (Zie bijvoorbeeld: het verschil tussen pianoles voor volwassenen en kinderen.) Leer jezelf om de beste keuze te maken, zonder dat je de kers op de taart hoeft te zetten: als je je eerste pianoles wilt hebben, leer er dan hier meer over. Haal al het materiaal dat we voor je hebben voorbereid, lees het en bel me als je vragen hebt!

Dus, om jouw vraag te beantwoorden:

het juiste moment om jouw eerste pianoles te beginnen is NU! Je leeft in het heden, je kunt het verleden niet veranderen, maar je kunt wel je toekomst smeden. Wat jouw leeftijd ook is, je kunt nu jouw beslissingen nemen voor een betere toekomst. Beslis nu om meer te lezen over je eerste pianoles en neem dan het initiatief om je eerste proefles te boeken!

p.s. Je denkt misschien dat ik alleen maar zeg dat je nog kan beginnen, omdat ik mijn lessen wil verkopen, maar ik ben niet de enige die dit zegt. Lees bijvoorbeeld dit Engelse artikel.

Zin om met pianoles te beginnen?

piano lessons den haag

Luca helpt je het instrument te leren kennen, zodat je zeker weet dat je verder kunt.

Andere blogs in categorie: piano

Piano volwassenen vs kinderen

Pianoles voor Volwassenen vs kinderen

Verschilt een pianoles tussen volwassenen en kinderen? Kort antwoord: JA, dat is het! Toch zijn er veel leerkrachten die ze aardig op elkaar laten lijken, waardoor de volwassen beginner een beetje verbaasd is over de hele leerervaring. ​

Lees verder »