practice piano lesson oefenen pianoles

Moet ik oefenen voor pianoles?

Een eenvoudig antwoord: JA, je moet oefenen. Hoewel dit antwoord vrij duidelijk lijkt voor studenten die al een paar jaar les nemen, zijn beginners toch behoorlijk in de war over dit onderwerp.

In dit artikel ga ik vooral een paar vragen beantwoorden:

  • Hoeveel tijd je moet studeren
  • Kun je een paar dagen vrij nemen van de piano?

Hoe lang moet ik studeren?

Dat hangt af van je niveau. Zoals alles is het belangrijkste de kwaliteit en niet de kwantiteit. 2 uur studietijd is nutteloos als je er 20 minuten tussenin een koffiepauze hebt. Het belangrijkste is de kwaliteit van de tijd die je studeert, dat wil zeggen, de focus die je in je studie legt.

Blijf gefocust

Op het internet zijn er tal van tips om gericht te leren studeren. Wat we kunnen leren is dat onze hersenen 30 minuten nodig hebben om zich te heroriënteren nadat je bent afgeleid (Lees: It takes nearly 30 minutes to refocus after you get distracted). Daarom is het goed om afleiding te vermijden en onze oefensessie voor te bereiden met de hulp van onze leraar.

Voorbereiding van onze studie/oefensessies

Het is cruciaal om vooraf te plannen wat we gaan doen in onze oefensessie. Er zijn verschillende redenen om dat te doen:

  • Het is gemakkelijk om betrapt te worden op het steeds herhalen van passages die voor ons eenvoudig zijn en niet de moeilijk te bestuderen
  • We kunnen ons op slechts één ding tegelijk concentreren
  • We bestuderen niet zomaar één lied/tune/stuk per dag, maar we gaan door met verschillende stukken

 

Dit laatste is echt belangrijk! Er zijn genoeg beginners die maar één stuk per dag studeren. Omdat het spelen van de piano veel verschillende dingen met zich meebrengt, moeten onze hersenen de bewegingen, muzikale passages, enz. verinnerlijken.

De superkrachten van onze hersenen

Onze hersenen zijn als een spier en hebben als zodanig een herhaling nodig om te “groeien”. Aangezien dit artikel geen essay is over hoe onze geest en ons geheugen werken, doe ik een overdreven vereenvoudiging van dit onderwerp. Voor het verwerven van een bepaalde vaardigheid of om een eenvoudige passage te maken, moeten we deze steeds opnieuw herhalen. Natuurlijk is het herhalen van één specifieke maat voor één dag niet voldoende, omdat we die maat in ons kortetermijngeheugen vastleggen. Hoeveel leerlingen zijn er naar mij toe gekomen om te zeggen: “het werkte thuis zo goed…” 

Yes practice piano lesson oefenen pianoles

Piano oefenen over meerdere dagen

Natuurlijk zijn er in dit geval verschillende factoren die de oorzaak zijn van dit probleem: één daarvan is dat je die bijzonder lastige passage niet opslaat in het langetermijngeheugen. Om dit probleem op te lossen, hebben we wat de leerdeskundigen “Spaced repetition” noemen nodig: we moeten hetzelfde op verschillende tijdstippen herhalen, wat ook verschillende dagen betekent. Kortom, het is beter om een stuk kort te bestuderen, Kortom, het is beter om een stuk kort te bestuderen, waarbij je je op een paar elementen concentreert en die gedurende aantal dagen verschillende keren herhaald.

Kun je een paar dagen vrij nemen van de piano?

In het echte leven doe je altijd meer dan één ding. Soms gebeurt er op een dag iets onverwachts, waardoor het onmogelijk is om te studeren. Dit is normaal, we zijn mensen, en het leven heeft veel onvoorziene gebeurtenissen. Het is oké als we voor een dag onze piano-oefenroutine overslaan. Het probleem is wanneer die onverwachte gebeurtenissen ons leven onder controle krijgen, waardoor we het oefenen steeds vaker overslaan. Daarom is het van vitaal belang om met onze pianoleraar te praten en een meer eenvoudige en minder tijdrovende oefenroutine uit te zoeken. Het zal langer duren om jouw verwachting te bereiken, maar het is beter dan piano spelen alleen een niet-gerealiseerde droom te laten.

Dus: moet ik oefenen voor pianoles? JA!

Zoals je kunt zien in dit artikel, gaat het niet alleen om het nemen en bijhouden van jouw pianoles. Het gaat ook om het leren en meer weten over de hele leerervaring. Dat maakt de filosofie van Studio MusicalMente anders dan die van  andere muziekscholen. Het is een gedachtegang voor volwassen leerlingen die moeten weten hoe het proces verloopt.  creëren bewustzijn en artistieke zelfstandigheid. Neem een kijkje op onze pianolespagina om meer te weten te komen over onze activiteiten!

Andere blogs in categorie: piano