Piano volwassenen vs kinderen

Pianoles voor Volwassenen vs Kinderen

3 Verschillen.

Verschilt een pianoles tussen volwassenen en kinderen? Kort antwoord: JA, dat is het! Toch zijn er veel leerkrachten die ze aardig op elkaar laten lijken, waardoor de volwassen beginner een beetje verbaasd is over de hele leerervaring.

 In dit artikel ga ik schrijven over:

  • Hoe een pianoles anders is voor een kind en een volwassene
  • De uitdagingen van de volwassen pianobeginner
  • De juiste pianoles voor de volwassene

Pianoles voor volwassenen vs kinderen: wat zijn de verschillen?

Leerkrachten moeten een lesmethode toepassen die de wereld van de leerlingen weerspiegelt; dit betekent dat een les met een kind veel spelletjes moet bevatten omdat de wereld van de kinderen er vol mee is! Aan de andere kant hebben volwassenen al hun achtergrond en vergelijken ze de nieuwe ervaringen met die uit het verleden. Zo is het bijvoorbeeld makkelijker voor de leerkracht om de werking van het lichaam met de piano uit te leggen aan leerlingen die een medische graad hebben. Wat voor ons duidelijk is, is dat de leraar een andere benadering moet kiezen op basis van de leeftijd van de leerling.

De uitdagingen voor volwassenen bij de pianoles

Het hebben van verschillende achtergronden en ervaringen impliceert dat volwassenen andere uitdagingen hebben dan een beginner op jongere leeftijd.

Op basis van mijn ervaring zijn de meest voorkomende uitdagingen die volwassenen hebben:

  • Gebrek aan tijd
  • Gevormde lichaamsgewoonten
  • Verkeerde verwachtingen

1. Gebrek aan tijd

Gebrek aan tijd vormt de eerste uitdaging voor volwassen studenten; het hebben van een belangrijke baan die een serieuze inzet vereist, lijkt geen tijd over te laten voor andere activiteiten. Toch kan pianostudie doenbaar zijn en worden toegekend met de juiste planning van zowel de lessen als de studieroutines.

2. Gevormde lichaamsgewoonten

Vooral voor degenen die een zittende baan hebben, is het niet direct mogelijk om de controle over lichaamsdelen zoals de onderarmen, polsen en schouders te heroveren. Daarnaast denken veel beginners dat ze wat kracht moeten gebruiken voor het spelen van de piano. Wat ze zich niet realiseren is dat we nieuwe gewoontes moeten ontwikkelen, waarbij we alleen de noodzakelijke spieren en pezen moeten gebruiken terwijl we anderen ontspannen. Zie hier een filmpje waar Luca al een eerste pianoles geeft over de houding.

3. Verkeerde verwachtingen

Het laatste punt is verwachtingen! Volwassenen hebben een beter overzicht over hun leven dan kinderen, met bijzondere doelen voor ogen. Vooral na het zien van het laatste wonderkind op YouTube, doen velen van hen alsof ze beginnen met een of ander superlastig muziekstuk. Nadat ze de eerste lessen hebben gevolgd, beseffen ze meteen dat het waarschijnlijk meer tijd zal kosten om zover te komen. De kritische stap hier is om te praten met de leraar die realistische doelen kan suggereren en hoe te genieten van het proces. Er zijn verschillende activiteiten met betrekking tot het spelen van de piano die bevrediging kunnen geven zonder het volledige Concerto n 3 van Rachmaninov te spelen. 

pianoles voor volwassenen vs. kinderen

Samengevat

Wat ik tot nu toe heb geschreven zijn de drie belangrijkste uitdagingen die volwassen pianoleerlingen in het begin tegenkomen. Op basis van de achtergrond van elke student is de aanpak uniek voor iedereen; op sommige gebieden kan een student waarschijnlijk beter presteren dan een andere. Wat ik belangrijk vind, is een goed tweerichtingsgesprek met de docent; praten over je doelen en luisteren naar feedback en informatie van je docent over het hele proces. 

Wat je ook bent, bekijk de andere artikelen en informatie over het hebben van pianoles en hoe je kunt genieten van het proces van het leren spelen van dit instrument. 

Volwassene en nog niet zeker dat het zin heeft om nog pianoles te nemen? Lees dan dit artikel over volwassenen die muziekles nemen.

Zin om met pianoles te beginnen?

piano lessons den haag

Luca helpt je het instrument te leren kennen, zodat je zeker weet dat je verder kunt.

Andere blogs in categorie: piano