Hoe lang heb ik pianoles nodig?

Luca Ridolfo geeft vier punten waar je rekening mee kan houden bij het kiezen hoe lang jouw pianoles moet duren.

september 21, 2023

Nu je besloten hebt om je eerste proefles piano te nemen, is het waarschijnlijk dat je denkt: "hoe lang heb ik pianoles nodig?" Deze vraag is niet eenvoudig, want de lengte is niet alleen gebaseerd op welk niveau je wilt bereiken.

Natuurlijk zijn er geen short cuts als je die uitstekende pianospeler wilt worden – een halfuurtje les om de week is dan niet genoeg!

Zelfs als je gewoon voor de lol piano wilt spelen, zal meer weten over dit onderwerp je helpen om jouw doelen sneller te bereiken. Jouw leraar zal je helpen om een betere inschatting te kunnen maken.

De factoren waarmee je rekening moet houden

Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden als je nadenkt over de lengte van je pianoles:

  1. Het niveau dat je wil bereiken
  2. De onderwerpen van de pianoles
  3. Jouw beschikbaarheid
  4. Jouw aandachtsspanne
hoe lang pianoles how long piano lesson level

1. Het niveau dat je wil bereiken

Natuurlijk, als je een geweldige pianist wil worden, heb je langere lessen nodig dan iemand die alleen voor de lol wil spelen. Zelfs als je een pianobeginner bent die alleen met zijn of haar vrienden wil spelen, betekent dit niet dat je de kortere les nodig hebt. Zoals je achteraf zult leren, kunnen andere redenen de lengte van je pianoles bepalen.

2. De onderwerpen van de pianoles

Welk niveau je ook wilt bereiken, een pianoles kan 30 minuten tot een uur duren. Er zijn zelfs muziekscholen waar je 20 minuten les kunt nemen, iets wat ik niet aanbeveel. Het probleem is dat beginners vaak, om geld te besparen, alleen aan de tijd/kosten-verhouding denken zonder na te denken over de leerervaring op lange termijn. Mijn suggestie voor (volwassen?) beginners is om te beginnen met 45 minuten, wat perfect is voor:

  • Het leren van de relatie tussen het lichaam en het instrument (de piano in ons geval)
  • Noten leren lezen en algemene muziektheorie
  • Ga door het repertoire dat je als student hebt geleerd en richt je op specifieke gebieden
  • Pluspunt: leer enkele eenvoudige compositietechnieken en de toepassing ervan (niet altijd aangeleerd in andere muziekscholen of leraren).

componeren composing pianoles piano lessonZoals je ziet, is het onmogelijk om dit in slechts dertig minuten te doen! Wat leraren meestal doen, vooral als je van plan bent om slechts 30 minuten les te hebben, is het overslaan van een aantal van die aspecten die ik eerder heb omschreven.

“Waarom zou ik andere onderdelen leren in plaats van alleen maar piano te spelen? – Ik ben niet geïnteresseerd in andere dingen!” Ik weet dat je daar nu aan denkt. Voor beginners is het spelen van de piano slechts een kwestie van het indrukken van de juiste toetsen; ze beseffen niet dat het als een puzzel is: een optelsom van verschillende stukken die een groter geheel vormen.

Er zijn eindeloos veel onderwerpen in de muziek. Luister via deze link bijvoorbeeld naar deze interessante podcast speciaal voor volwassenen die graag muziek maken op elk niveau.

3. Jouw beschikbaarheid

duur pianoles duration piano lesson agenda

Of course, every person has his or her own amount of time available. In our music school, students are people already retired, part-time workers, full-time workers or PhD students! For adults, one of the biggest concern is the time and how to deal with the lack of it. 

What’s hard to realize is that when we want to add something in our life, we have to CREATE time for it. All the people have 24 hours free per day; the difference is that some people commit themselves to create some slot of time for coming to lesson and practice.

For example, beginners think they have to practice hours and hours (and for this reason they don’t study); in general, starting with 15 minutes per days give better results!

4. Jouw aandachtsspanne

duur pianoles duration piano lesson aandacht attentieIedereen heeft zijn aandachtsspanne, dat wil zeggen de tijd voordat je je concentratie begint te verliezen. Dit is een belangrijke factor als je wil kiezen hoe lang je pianoles nodig hebt. Als vuistregel geldt dat de aandacht bij volwassenen 45 minuten duurt. Als de leraar merkt dat 45 minuten zelfs te veel is, dan is 30 minuten pianoles de juiste keuze. Als de aandacht een probleem is, is het voordeliger om je op slechts een paar dingen te concentreren; de docent zal samen met de student werken aan het vergroten van zijn of haar aandachtsspanne. Zelfs als je geen probleem hebt om je aandacht 45 minuten vast te houden, is je volgende doel om het uit te breiden en het naar een uur te brengen.

Bonuspunt: het vergroten van je aandachtsspanne is niet alleen een pianogerelateerde aangelegenheid; het zal je productiviteit op welk gebied dan ook in je leven beïnvloeden. Met zoveel afleidingen aanwezig in ons leven, is het een vereiste om de focus op één bepaald ding te kunnen houden op elk gebied!

Zangles den haag

De conclusie...

Je hebt nu een duidelijker idee van hoe lang je pianoles moet duren. Als je dit weet, onderscheid je jezelf van andere beginners die willekeurig beginnen met pianolessen. Je weet ook hoe jouw pianoleraar je moet helpen bij het kiezen van de duur van jouw pianoles.

Dat is de filosofie van onze muziekschool Studio MusicalMente: we willen de leerlingen eerst bewust maken van wat er “achter de schermen” gebeurt, wat het onderwerp ook is. Klik hier om meer te weten te komen over onze pianolessen

Andere blogs in categorie: piano

Piano volwassenen vs kinderen

Pianoles voor Volwassenen vs kinderen

Verschilt een pianoles tussen volwassenen en kinderen? Kort antwoord: JA, dat is het! Toch zijn er veel leerkrachten die ze aardig op elkaar laten lijken, waardoor de volwassen beginner een beetje verbaasd is over de hele leerervaring. ​

Lees verder »