Studio Musicalmente logo

Pianoles
Den Haag

Verras jezelf met hoeveel je nog kan leren.

Ben je op zoek naar pianoles in Den Haag ? Op deze pagina legt Luca Ridolfo uit wat belangrijk is wanneer je piano wil gaan spelen. 

Piano spelen kan een van de fijnste ervaringen in je leven zijn. Helaas kan het ook saai en frustrerend worden als je het op de verkeerde manier leert. Het is zoals het simpelste spelletje: als je de regels weet, is het zaak om de goede keuzes te maken, zodat pianospelen altijd leuk blijft! Pianoles bij een goede leraar is belangrijk om de spelregels goed te leren. Kom eens langs in Studio MusicalMente voor een pianoles in Den Haag.

Inhoud Pianoles Den Haag

Kunnen volwassenen nog met pianoles beginnen?

De volgens jou amuzikale mensen vs. de amuzikale mensen

music lessons for adults piano vocal
musicality piano vocal

De volgens jou muzikale mensen vs. de muzikale mensen

musicality adults piano vocal
muzieklessen voor volwassenen piano vocal zang

Lesgeven aan volwassenen of kinderen

Lesgeven aan volwassenen is iets anders dan lesgeven aan kinderen. Volwassenen zijn veel rationeler. Ze kunnen de muziek emotioneel beleven, maar willen ook weten waarom je iets leert. Kinderen, daartegenover, zijn nog onbeschreven bladen: ze vertrouwen op hun docent en op het leerproces, maar alleen als het gerelateerd is aan SPEL en PLEZIER.  Het is zeker nog mogelijk om als volwassene nog met pianoles te beginnen. En dit hoeft niet eens een nadeel te zijn. Hoeveel kinderen stoppen er met muziekles, omdat ze er geen geduld voor hebben? Als volwassene kun je je beter focussen dan als kind en daarnaast geef je jezelf betere feedback. Lees ook: Volwassenen en muzieklessen.

Pianoles: waar begin je?

De piano lijkt een makkelijk instrument, omdat je al de toetsen onder je vingers ziet liggen en je geen invloed hebt op of je vals speelt. Toch heb ik het in de eerste les over de houding die je nodig hebt om een beter geluid te maken (de techniek), want het kan makkelijk zijn om vast te lopen. In de eerste jaren dat ik pianoles gaf, vond ik het moeilijk om de interesse van de leerlingen vast te houden bij de techniekoefeningen die ik gebruikte. Techniekoefeningen kunnen namelijk heel saai zijn! Daarom heb ik oefeningen ontwikkeld die leuk en zinvol zijn tegelijk, zodat jij eit vastloopt. Want muziek is niet saai en dat zou het nooit moeten zijn! 

-- Helaas zijn er veel docenten die de shortcut geven. Ze gaan niet diep genoeg in op het instrument en dat leidt tot een slechte techniek (en soms ook blessures), een matige controle over de klank en een complete afhankelijkheid van de gedachten van de docent. --

Een andere benadering

Door de jaren heen heb ik een persoonlijke benadering op lesgeven ontwikkeld die de leerling creatief bij de les betrekt. Hiermee krijgt de leerling een complete muzikale vorming. De saaie techniekoefeningen worden zo ook muzikale oefeningen, zodat meteen duidelijk is hoe ze kunnen worden toegepast in het spelen van stukken. Want als muziek alleen maar techniek was, waarom spelen er dan geen robots in plaats van mensen? 

Mijn manier van pianoles geven

“Creatief leren”

Muziek is voor iedereen onderdeel van het dagelijks leven. Het is overal om ons heen in allerlei complexe en minder complexe vormen. Tegenwoordig hoeven we niet meer naar een concert toe om muziek te horen, het enige wat we nodig hebben is een telefoon met internet. Soms hebben we zelfs geen keuze, bijvoorbeeld als we door de supermarkt lopen!

Het is belangrijk dat de pianoles aansluit bij ons dagelijks leven. En hoewel muziek van zichzelf al verbindend is, gebeurt het toch vaak dat lessen ver van de leerling af staan. Ook in de muzieklessen is het nodig om onze gedachten in muziek uit te drukken. Kom eens langs in Studio MusicalMente in Den Haag voor een pianoles.

Daarop focussen kan een groot verschil maken in hoe de leerling de les ervaart. Daarom moet de leraar zich aanpassen aan de leerling. In Studio MusicalMente noemen we dit ‘creatief leren’.

Bij creatief leren gaat het erom dat de docent de leerling en zijn/haar wereld kent en leerling leert hoe hij/zij deze wereld om kan zetten in muzikale gedachten. Ik maak daarom bijvoorbeeld veel gebruik van metaforen, die kunnen de les luchtig en leuk maken en daarbij de stof begrijpelijk maken.

Meer over pianodocent Luca op zijn website

Waarom ik pianoles geef

Ik herinner me de eerste instructies die ik kreeg in mijn pianolessen:

  • “Speel deze passage nog een keer met een sterkere klank.”;
  • “Je vingers staan verkeerd, kijk naar die van mij hoe het wel moet.”; of:
  • “Speel dit akkoord in plaats van wat je nu speelt.”

 

Natuurlijk deed ik wat mijn docenten zeiden, maar ik had nog steeds geen idee waarom ik al die dingen zou moeten doen. In mijn hoofd had ik allemaal vraagtekens en ik was vastbesloten om erachter te komen wat de reden was dat ik mijn spel moest veranderen. Want uiteindelijk is de achterliggende reden de kern van het probleem. Soms had ik het gevoel dat docenten mij gewoon shortcuts gaven en niet de volledige uitleg die ik nodig had om mijzelf te kunnen verbeteren op de piano.

Een goede pianodocent

Gelukkig heb ik ook geweldige docenten gehad die wel hun kennis konden overbrengen.Een goede docent. voor mij, geeft de leerlingen manieren om de problemen die zij tegenkomen te begrijpen en zo ook zelfstandig en creatief oplossingen kunnen vinden. Dit is wat ik jou wil overbrengen, zodat jij niet ook de vraagtekens voor je ogen ziet dansen.

Piano lessons Den Haag adults

Wat krijg je?

Muzikale doelen

Met muzikale doelen kun je iedere keer een nieuwe stap nemen. In plaats van dat je in dezelfde cirkel blijft iedere les. We helpen je bij het maken van je muzikale doelen en geven je een plan voor het behalen van die doelen.

Jouw mening telt

Jij vertelt ons wat je wil leren. Jij bent het beginpunt. Zo leer je hoe je jezelf feedback geeft en kun je je eigen creatieve oplossingen vinden.

Focus op jouw manier van leren

Je hebt je eigen manier van leren en daarom zijn de lessen rondom jou gemaakt. Je speelt en zingt muziek die je leuk vindt en krijgt oefeningen die bij jou passen.

Ken je instrument

Je ontdekt hoe piano spelen meer is dan de goede toetsen indrukken en zingen meer dan zuiver zingen. Als je je instrument beter kent, kun je meer variëren als je muziek maakt en heb je meer rools om door moeilijke passages heen te komen.

Gericht op praktijk

Je muziekles stopt niet bij de deur van het muzieklokaal. De manier waarop je oefent heeft veel invloed op je vooruitgang en staat daarom niet los van je muziekles. Je begint je oefensessie al in de muziekles, zodat je niet naar huis gaat zonder dat je weet hoe je moet oefenen.

Meet je resultaten

Je wil vooruitgaan op je instrument. Je wil horen dat je beter wordt. In Studio MusicalMente leer je hoe je bij kan houden waar je bent in jouw leerproces, zodat je een helder idee hebt van jouw muzikale richting.

Testimonials

What teachers never told you about starting Piano lessons

Lees vooral Luca's gratis ebook met antwoord op al je vragen over pianoles. (EN)

Gratis e-book: starten met pianoles

Stuur mij nu!

(Engels)

Nadat je het formulier hebt ingestuurd, ontvang je een e-mail met daarin een bevestigingslink. Klik hier op en ontvang je e-book!

Pianoles Den Haag
voor volwassenen en kinderen

Locatie

We huren een volledig uitgeruste muziekruimte in Koorenhuis in het centrum van Den Haag. In het Koorenhuis is een levendige omgeving met veel muziek, dans, theater, kunst en meer.
Privacy Policy (NL)

Wij zijn hier

Studio MusicalMente
in het Koorenhuis Den Haag
T: +316 36292835 (Boukje)
E: info@studiomusicalmente.nl