Efficiënter muziek studeren: 7 manieren

Iedere dag hetzelfde stuk studeren en niet vooruit komen, dat is frusterend. Gelukkig kun je ook efficiënter muziek studeren. Hier zijn daarom 7 handige manieren om je studietijd beter te benutten.

21/09/2023

1. Oefen niet te lang achter elkaar (of voel je niet schuldig dat je te weinig tijd hebt)

Ken je dat gevoel dat je het oefenen al dagen uitstelt en dat je het gevoel hebt dat je een uur moet oefenen, maar gewoon geen tijd hebt en dat je dus maar niet oefent? Het goede nieuws is dat het efficiënter is om 10 à 20 minuten per dag te oefenen in plaats van één keer een uur. Als je toch graag een uur wil oefenen, doe het dan vooral.

Efficiënter muziek studeren: 7 manieren
duur pianoles duration piano lesson agenda

2. Plan in wanneer je gaat oefenen

Nu je weet dat 10 à 20 minuten genoeg is, kun je je studietijd in gaan plannen, zoals je dat ook met een sporttraining zou doen. Bedenk van tevoren in welk uur je tijd hebt om die 10-20 minuten te oefenen.

3. Maak korte- en langetermijndoelen

Bedenk wat je met je muziek maken wil bereiken over een halfjaar of een jaar. Je kunt overleggen met je docent of dit doel haalbaar is. Maak dan kleinere stappen om daar te komen. Die stappen geven je een richting voor wat je moet oefenen.

short and long-term goals
efficienter muziek studeren

4. Bedenk van te voren wat je die dag wil studeren

Als je slechts 10 minuten hebt om te oefenen, is het beter om al te weten wat je wil oefenen, zodat je in die tijd al je focus op het studeren kan richten. Beslis aan welk stuk of lied je wil werken, of je bijvoorbeeld aan muzikaliteit, techniek of interpretatie wil werken en of je het hele stuk neemt, een deel of juist alleen maar oefeningen wil doen.

efficient music practice varied practice

5. Varieer de manieren waarop je oefent.

Geef jezelf duidelijke opdrachten bij het stuk of lied dat je hebt uitgekozen en varieer deze van dag tot dag. Bijvoorbeeld: speel de muziek langzamer, zing dit gedeelte eerst in je borststem en dan in je kopstem, verander het ritme van het lied of speel dit stuk met een andere vingerzetting. Je kunt altijd je docent vragen voor meer input. Hoe langer je lessen hebt, hoe meer manieren om te studeren.

Efficient music practice, focus

6. Focus op de delen die nog niet zo goed gaan.

Het is tijdverspilling om iedere keer dat je een stuk oefent het helemaal door te spelen. Isoleer de stukken die je nog moeilijk vindt en oefen die afzonderlijk.

making mistakes is ok_20191019161309

7. Geef jezelf niet de schuld als je een fout maakt.

Het maken van fouten is onderdeel van het leerproces. Hoe meer je focust op hoe slecht het is dat je (weer) een fout maakt, hoe minder waarschijnlijk dat je de fout ook oplost.  Gebruik punt 4 en 5 om jezelf te verbeteren en vraag je docent nieuwe manieren om het probleem aan te pakken als dit niet lukt.

Andere blogs in categorie: muziekles volwassenen

Fouten maken in muziek mistakes in music

Fouten maken in muziek

Ook zo’n bang om een foutje te maken als je muziek maakt? Je bent niet de enige. Het probleem met fouten en muziek maken is dat je vaak maar één kans hebt om het goed te doen. Maar, is perfectie wel belangrijk? Of mag je fouten maken in muziek?

Lees verder »
volwassenen muziekles en het brein

Motivatie bij muziekles voor volwassenen

Muziekles voor volwassenen brengt veel uitdagingen met zich mee. Het kan moeilijk zijn om niet gedemotiveerd te raken. Leer hier hoe je ervoor kunt zorgen dat je gemotiveerd blijft terwijl je het meeste uit je muziekpraktijk haalt. We nemen je mee op een reis door je hersenen: hoe houden ze je tegen om te leren en wat kun je eraan doen.​

Lees verder »