Pianospelen zonder bladmuziek

Piano spelen zonder bladmuziek

Luca over of het mogelijk is om piano te leren spelen zonder bladmuziek te lezen

21/09/2023

“Is het mogelijk om piano te spelen zonder noten te kunnen lezen?” Deze post geeft antwoord op één van de meest gestelde vragen over beginnen met pianospelen. (Zie ook: Welke piano moet ik kopen?)

Ik denk dat het zeker mogelijk is om goed piano te leren spelen zonder bladmuziek te kunnen lezen. Als we onze oren zo getraind hebben dat we op de piano alles kunnen recreëren wat we horen, of het nou echt is of in ons hoofd, dan hoefden we zeker geen noten te leren lezen. Als onze hersenen zo makkelijk muziek konden onthouden, hoefden we geen enkele noot in de muziekbalk te weten.

Beginnen met pianolessen zonder noten lezen

Natuurlijk hebben de meeste beginners geen absoluut gehoor (het kunnen herkennen van toonhoogte zonder referentie) hebben en dat hun geheugen niet goed genoeg is om dit resultaat te bereiken. Een goed gehoor en geheugen heeft jaren training nodig voordat iemand zo’n hoog niveau bereikt.

Noten leren lezen is daarom een eenvoudige oplossing voor deze twee problemen. In feite kan je de viool- of bassleutel leren lezen in een paar weken. Ik heb hiervoor een goede methode ontwikkeld, zodat je je muziekleesvaardigheid kunt verbeteren als je besluit om pianolessen te nemen in Studio MusicalMente!

Uiteindelijk is het makkelijker om een stuk of lied te leren spelen met de bladmuziek dan met een opname.

Video's of bladmuziek

Met de nieuwe technologieën van deze tijd zijn er genoeg video’s op Youtube waarin je nog steeds een lied kan leren spelen zonder dat je noten hoeft te lezen of een ver ontwikkeld gehoor hoeft te hebben. Het probleem hiermee is dat je met deze filmpjes vaak alleen leert om de noten in de goede volgorde te spelen. Dit is maar een klein onderdeel van muziek maken. Wat gebeurt er met de dynamiek, de articulatie en de vorm? Hoe kan het stuk muzikaler worden? Waarschijnlijk heb je nadat je het lied hebt geleerd het gevoel dat het nog niet zo muzikaal en emotioneel pakkend klinkt als wanneer een echte pro het heeft gespeeld. Waarom? Omdat je je alleen maar concentreert op een klein deel van wat de muziek echt betekent. Daarom is het beter om een leraar te hebben die de muzikale elementen ook meteen uit kan leggen om je zo verder te helpen!

Kan het wel of niet?

Kan je leren pianospelen zonder bladmuziek te lezen? JA, het is mogelijk, maar let op shortcuts die voor problemen kunnen zorgen.

Andere blogs in categorie: piano

Piano volwassenen vs kinderen

Pianoles voor Volwassenen vs kinderen

Verschilt een pianoles tussen volwassenen en kinderen? Kort antwoord: JA, dat is het! Toch zijn er veel leerkrachten die ze aardig op elkaar laten lijken, waardoor de volwassen beginner een beetje verbaasd is over de hele leerervaring. ​

Lees verder »