Piano les beginner

Is piano spelen moeilijk?

Lees hier of piano spelen iets voor jou is.

21/09/2023

Altijd als er iemand geïnteresseerd is in pianospelen, stellen ze dezelfde vraag: “Is het moeilijk om piano te leren spelen?” Deze post geeft antwoord op één van de meest gestelde vragen over beginnen met pianospelen. (Zie ook: Welke piano moet ik kopen?)

Dezelfde mensen geven hierop twee verschillende antwoorden. Als zij een pianist een ingewikkelde passage horen spelen zeggen ze aan de ene kant: “Zo pianospelen is bijna onmogelijk.” Als ze zien dat die pianist het hele stuk met gemak uitspeelt zeggen ze aan de andere kant: “Nou, dat valt best wel mee, dat pianospelen.”

In beide gevallen is het antwoord alleen maar gebaseerd op de perceptie van het spel van iemand anders en niet op eigen ervaringen.

piano lessons for beginners

Tijd, gewoontes en geduld

Afhankelijk van wat mensen al in hun leven hebben gedaan en meegemaakt kunnen pianolessen in het begin moeilijk dan wel makkelijk zijn. Maar in beide gevallen betekent het een verandering op twee niveaus. Ten eerste geeft pianospelen een nieuwe tijdsinvestering voor de lessen en ook voor het oefenen en ten tweede moeten gewoontes worden veranderd en dit laatste is waar veel mensen moeite mee hebben.

Het kweken van het geduld om niet alleen maar snelle resultaten te willen en het daarbij ontwikkelen van de juiste zelfdiscipline om regelmatig te oefenen is namelijk wat piano leren spelen moeilijker maakt dan het zou moeten zijn.

Als je bijvoorbeeld kijkt naar het fysieke aspect van pianospelen dan is het voor volwassenen soms een probleem om nieuwe bewegingen te maken of de spieren en pezen optimaal te gebruiken, omdat ze al hun hele leven hun lichaam op een andere manier hebben bewogen. Daarom is het een probleem om oude gewoontes om te zetten in nieuwe, betere, die meer geschikt zijn voor pianospelen. Dit heeft gewoon tijd en geduld nodig.

Als iets grondig gestudeerd en gedrilld is, zal het uiteindelijk makkelijker en zelfs natuurlijk worden. Vanaf dat moment is het tijd om weer iets moeilijkers te leren dat in de toekomst ook weer makkelijker wordt!

Dus: makkelijk of moeilijk?

hard-piano-lessons

De vraag ‘Is het moeilijk?’ kan voor zoveel activiteiten gesteld worden. Is het moeilijk om hard te lopen? Is het moeilijk om te zwemmen? Is het moeilijk om te kite-surfen? Is het moeilijk om een nieuwe programmeertaal te leren? En ga zo maar door.

Er is geen vast antwoord op deze vragen: ja, nee of weet ik niet hebben allemaal dezelfde waarde, omdat het altijd afhangt van hoe goed je iets wil kunnen in dat veld. We weten allemaal dat het lastig is om de volgende Bolt, Phelps of Margaret Hamilton te worden.

Een betere vraag is dan ook: “Welk niveau wil je bereiken met je pianospel?” Deze vraag is gemakkelijker te beantwoorden.

Andere blogs in categorie: piano

Piano volwassenen vs kinderen

Pianoles voor Volwassenen vs kinderen

Verschilt een pianoles tussen volwassenen en kinderen? Kort antwoord: JA, dat is het! Toch zijn er veel leerkrachten die ze aardig op elkaar laten lijken, waardoor de volwassen beginner een beetje verbaasd is over de hele leerervaring. ​

Lees verder »