Waarom zangles nemen?
10 stappen die je bij het zingen kan zetten als je zangles neemt
Je bent op deze pagina, omdat je graag beter wil worden in zingen, maar je niet weet waarom je zangles zou moeten nemen. Ik wil je in deze blog belangrijke redenen geven waarom zangles je op weg helpt om beter te gaan zingen.
Zingen is leuk
Zingen is al heel leuk en wordt alleen maar leuker als je beter weet wat je aan het doen bent met je stem en waarom en zo kun je steeds een beetje verder komen. Het is net als het bakken van een taart: je weet dat je iets kan maken met bloem, suiker en boter, maar als je ook de goede hoeveelheden weet, krijg je de gewenste resultaten. Na die taart kun je een nieuwe stap maken en iets nog uitdagenders proberen te bakken.
Waarom zangles nemen?
Nu denk je misschien: ‘ja hoor, maar zingen is vals en lelijk OF mooi… Dus, waarom zangles nemen?’ Met zangles zijn er heel veel stappen die je kan nemen en je zangdocent is degene die je helpt deze te vormen en uit te voeren. Ik zal er hier alvast 9 geven:
9 stappen die je kan zetten in je zangles
1. Technisch moeilijkere liedjes/stukken zingen
Er werken een heleboel spieren samen om jouw stem te laten klinken. Deze kunnen net als een acrobaat geleerd worden meer ingewikkelde trucjes te doen. Hiervoor moet je de meest optimale omstandigheden creëren, bijvoorbeeld door te leren hoe je je adem gebruikt en je kaak ontspant.
Zangtechniek
De manier waarop je je stem gebruikt, heet ‘zangtechniek’ en hoe meer techniek je hebt, hoe meer liedjes je kunt zingen en hoe beter ze zullen klinken. In jouw zangles, zal je docent aandacht besteden aan wat er nodig is om jouw techniek te verbeteren en je hier onmiddellijk feedback over geven. Het verschilt per persoon wat er kan worden verbeterd. (Natuurlijk kun je niet al deze spieren zien bewegen, maar met metaforen, uitleg, je voelen en je oren kun je ver komen.)
2. Muzikaal moeilijkere liedjes/stukken zingen
Hoe meer muziek je zingt (of speelt), hoe moeilijkere muziek jouw oren en stem aankunnen, ongeacht welke stijl het is. Als kinderen zijn we gewend om simpele liedjes te zingen in een voor ons bekend idioom. Met deze liedjes bouwen we repertoire op. Als je dan op een gegeven moment stopt met zingen, zal je jouw stem en muzikaal gehoor niet verder ontwikkelen en daardoor wordt het moeilijker om nieuwe en moeilijkere liedjes te zingen. Dit is waarom zo veel mensen denken dat ze niet kunnen zingen.
Je hoeft geen marathon te lopen
Hoe meer muziek je zingt (of speelt), hoe moeilijkere muziek jouw oren en stem aankunnen, ongeacht welke stijl het is. Als kinderen zijn we gewend om simpele liedjes te zingen in een voor ons bekend idioom. Met deze liedjes bouwen we repertoire op. Als je dan op een gegeven moment stopt met zingen, zal je jouw stem en muzikaal gehoor niet verder ontwikkelen en daardoor wordt het moeilijker om nieuwe en moeilijkere liedjes te zingen. Dit is waarom zo veel mensen denken dat ze niet kunnen zingen.
3. Een diepere interpretatie geven aan de muziek die je zingt
Gelukkig maakt het niet uit welk niveau je hebt, er is altijd ruimte voor nieuwe liedjes, liedjes die net een stap verder gaan dan degenen die je daarvoor zong. Als je begint met hardlopen, ga je ook niet meteen een marathon lopen. Je docent zal je helpen om de juiste uitdaging op dat moment te vinden, zodat je een nieuwe stap kan zetten in je zangles.
4. In de tekst duiken en deze voor jou betekenis geven terwijl je zingt
Wat zo mooi is aan zingen, is dat je ook de tekst hebt waar je je in kan verdiepen. Dit is een ander punt waar jouw docent in de zangles op kan focussen. Wat betekent de tekst letterlijk? Wat betekenen de woorden voor jou? Wie heeft het libretto of gedicht geschreven? Hoe kun je ervoor zorgen dat de luisteraar de tekst verstaat zelfs als ze de taal niet verstaan? Is er een andere manier waarop je de tekst kunt interpreteren? Je kan de tekst zo belangrijk maken als je wil. Zingen vanuit de tekst zal altijd een andere dimensie geven aan jouw liedjes.
5. Je van-blad-zingen verbeteren
Als je nog geen noten kan lezen, kun je dit zeker nog leren. Er is wel een verschil tussen weten welke noot je ziet op papier en met verschillende noten op een papier een melodie kunnen zingen. Voor de eerste hoef je verder niets te weten van muziek te weten (afgezien daarvan is het sowieso nuttig om iets van muziektheorie te weten als je muziek maakt).
Train je oren (en je hersenen)
Voor de tweede, moet je jouw oren en hersenen op zo’n manier trainen dat ze de geschreven noten kunnen koppelen aan de muzikale patronen die je in je hoofd hebt. Dit begint bij het herkennen vaneen simpele geschreven melodie die je al kent en gaat daarna verder in het voorspellen van de noten die komen voordat je ze geschreven ziet. Hiervoor heb je geen absoluut gehoor nodig (op verzoek een specifieke toon kunnen zingen), maar muzikaal voorstellingsvermogen, dit heet ook wel audiatie.
Hoor meer over Audiatie en een Absoluut gehoor.
6. Ander muziekstijlen ontdekken
Het is heel fijn om muziek te zingen die we goed kennen en waar we van houden, maar het kan ook leuk zijn om met jouw docent muziek te ontdekken in andere genres en te zien hoe je je deze eigen kan maken (of niet, als je besluit dat je het niks vindt). Het is zoals met eten: soms moet je het een paar keer proberen voordat je gewend raakt aan de smaak en het kan waarderen. Er zijn zoveel werelden van muziek die je kunt ontdekken, dus waar wacht je op?
7. Je vertrouwen tijdens het zingen vergroten
Vertrouwen hebben is ontzettend belangrijk bij het zingen. Het wordt vaak onderschat hoe belangrijk. We kijken graag programma’s zoals “The Voice” waarin het het leukste is als de juryleden mensen die niet kunnen zingen of fouten maken de grond in boren. Hoe zenuwachtiger ze zijn, hoe slechter ze zingen en hoe dieper ze de grond in worden geboord (en in willen zakken).
Neerwaartse spiraal van zenuwen
Dit is een neerwaartse spiraal voor iedere zanger. Daarom is het zo belangrijk om in de zangles aan strategieën te werken om om te gaan met zenuwen, bad-voice-days, commentaren van anderen en je eigen hoofd.
8. Sneller muziek instuderen
Wanneer je net begint, kan het lang duren voordat je een stuk of lied hebt ingestudeerd. Hoe meer je studeert, hoe sneller je wordt en hoe meer muziek je kan zingen. Ook hierbij kan je docent jouw helpen om de goede stukken voor jou op dat moment te vinden, zodat het niet te saai wordt.
9. Met veel plezier nieuwe klanken met je stem te maken
De meesten van ons hebben een nette opvoeding gehad, zodat we ons gedragen zoals de maatschappij van ons verwacht. We spreken altijd netjes, op het goede volume en hebben gewoonlijk geen emotionele uitbarstingen als een tweejarig kind. In de zangles kun je ieder geluid maken dat je wil, omdat je alleen door verschillende dingen te proberen, je stem kan veranderen en uit kan vinden wat voor jou en jouw stem het beste is. Deze geluiden kunnen eerst heel ruw zijn, maar kunnen daarna getransformeerd worden in een verfijnder, maar toch eerlijk geluid: jouw zangstem.
Neem jouw tiende stap
Dit waren de 9 stappen die je kan maken in je zangles die zo bij mij opkwamen. Nu denk je misschien: “Maar je hebt 10 stappen beloofd…” Dat klopt, maar in Studio MusicalMente luisteren we graag naar wat onze leerlingen willen bereiken met hun zanglessen en daarom heb ik hieronder wat ruimte voor je vrijgelaten om ons jouw eigen stap te vertellen. Je kan deze anoniem invullen en dan publiceren we het onder dit artikel.
Dus: Waarom zangles nemen?
Er is geen vast recept voor een stappenplan voor het zingen. Het is belangrijk dat je uitvindt wat jouw stappen zijn en jouw zangdocent kan je hierbij helpen. Dit is waarom je jouw eerste zangles moet nemen.
Lees hier meer over de zanglessen en boek ook meteen je eerste proefles.
Blogs in the categorie: zingen
Beginnen met zanglessen: zes hindernissen
Beginnen met zanglessen: zes hindernissen In mijn zanglessen zie ik veel verschillende mensen en dat maakt het lesgeven heel erg boeiend. De meeste van mijn
Bij benadering zuiver
Ïk kan niet zingen, hoor! Ik durf mijn mond niet open te doen met het geluid dat eruit komt.” Dit is wat veel mensen denken voordat ze op zangles gaan. (Lees ook mijn vorige blog.) We willen allemaal zo perfect klinken als onze favoriete artiesten, met net zo’n mooie stem. Maar ook zij offeren soms hun techniek een beetje (of wat meer) hun techniek of intonatie op voor bijvoorbeeld de boodschap van het lied of hun unieke stemgeluid.
Wat geeft dat geknepen gevoel als ik zing?
Veel beginners hebben een geknepen gevoel in hun stem als ze zingen. Het kan voelen alsof de keel dicht zit en het zingen kan pijn in de keel geven. Hoe hoger de noot, hoe erger de keel dicht knijpt. Zingen wordt zo een vervelende aangelegenheid. Dit terwijl zingen juist vrij en ontspannen zou moeten voelen, toch?