Op zingen terwijl je niet zo goed bent (of terwijl je vindt dat je niet zo goed bent) zit een taboe. Dat is jammer, want de meeste mensen kunnen beter leren zingen.
10.38. De trein naar Den Bosch vertrekt en ik zit tussen de coupés met mijn cello. Dit is voor sommige mensen een bijzonder gezicht en daarom beginnen ze vaak tegen mij te praten. De vrouw met wie ik de niet-echt-een-coupé deel vraagt me: “Studeer je cello?” Ik vertel haar dat ik aan het conservatorium studeer, maar zang. De cello is er gewoon omdat ik het leuk vind. “Interessant”, zegt ze, “Ik speel ook een beetje piano.”
Dit is iets wat veel muzikanten vaak horen en soms irritant vinden. Maar als je erover nadenkt, zijn dit gewoon mensen die zich verbonden voelen met wat jij doet, omdat ze ook graag muziek maken. Als ik zeg dat ik zangeres ben en in de Master zang zit dan hoor ik vaak iets heel anders. Een veelgegeven antwoord is: “Cool! Je wil mij niet horen zingen, hoor! Ik klink vreselijk.” Dus als je zegt dat je een instrument speelt, willen mensen graag vertellen dat ze ook een instrument spelen, ook al is het maar een klein beetje. Maar als je zingt dan weten mensen niet hoe snel ze duidelijk moeten maken dat ze dat toch echt niet kunnen.
Als zangdocent interesseert mij dit fenomeen. Wanneer mensen mij vertellen dat ze niet kunnen zingen, vraag ik mij meteen af: ok, maar vinden ze het wél leuk? Want misschien, als ze alleen thuis zijn, zingen ze stiekem heel hard met hun lievelingsmuziek mee tijdens de afwas. En misschien is het zelfs niet eens zo verschrikkelijk, maar zijn ze een keer betrapt en uitgelachen door een familielid, dat zei dat ze zo vreselijk vals zongen. soms
Als jij jezelf herkent in dit verhaal, dan ben je niet alleen. Veel mensen maken van zingen iets dat is gereserveerd voor een speciale groep mensen met een goede stem. Bedenk eens hoeveel mensen er op één van de vleugels in de treinstations van Nederland spelen! Zou je daar gaan staan en zingen, omdat je toch een paar minuten hebt voordat je trein gaat? Waarom durven we wel op die valse piano’s de Vlooienmars te rammelen zonder ook maar een moment te hebben geoefend, maar zijn we bang dat onze familie ons hoort als we in de douche zingen? In koren zijn mensen bang dat hun buren horen wat ze doen en zelfs ik haat het wanneer mensen naar mij luisteren als ik aan het studeren ben.
Stel je voor dat zingen niet iets was voor de uitverkorenen met de gouden keeltjes. Wat als zingen in het station net zo normaal zou zijn als pianospelen. Wat als je niet altijd werd gestraft door je omgeving bij één valse noot of een wat krakend geluid?
Er is één ding dat we nogal eens vergeten als het over zingen gaat: Je moet het trainen.
Want er is één ding dat we nogal eens vergeten het over zingen gaat en dat is dat je het moet trainen. Je traint je oren en de stembanden om de goede tonen te zingen en je traint je lichaam om deze tonen gezond en vrij te zingen. Stel je voor dat je vijf jaar niet gesport hebt en nu wil je beginnen met hardlopen. Je koopt schoenen, je neemt een trainer en je begint. Na één training vertelt je partner je: “Je ziet eruit als een aap als je rent. Je wordt nooit de volgende Usain Bolt!”
Zingen is een vaardigheid, een vaardigheid die je kunt trainen en leren. Het belangrijkst is dat je durft te zingen en dat je kunt experimenteren wat jouw stem allemaal kan. Je bent niet hopeloos, want minder dan vijf procent van de mensen is daadwerkelijk niet muzikaal.¹ Zanglessen kunnen helpen om jouw vertrouwen te laten groeien en je techniek te verbeteren. Ja, je zal wel eens vals zingen. Ja, je zal ook wel eens een krakend geluid maken. En nee, waarschijnlijk ben je niet de volgende Beyoncé of Maria Callas. Maar dat betekent niet dat je waardeloos bent, dat je niets kunt leren en dat je geen plezier kan hebben in het zingen!
* (Niemand zal je horen)
In de volgende blog ga ik het hebben over wat wij zien als een mooie stem, met voorbeelden uit verschillende muziekstijlen.
¹Google bijvoorbeeld eens op Amusia of lees deze blog over zuiver leren zingen.
Wij geloven erin dat iedereen zijn muzikaliteit kan verbeteren. We brengen uitdaging in de muziekles, zodat je altijd iets nieuws leert, ongeacht of je beginner bent of gevorderd.
Studio MusicalMente