Start reading notes
Studio MusicalMente Presenteert:

Noten leren lezen*

Hoe je noten kan leren lezen in slechts 10 minuten per week

*Engels boek met titel: Reading Notes

Wil je graag noten leren lezen?

Je bent misschien hier, omdat je een manier wil vinden om noten te leren lezen. Hier wil je het liefst niet te veel tijd aan kwijt zijn. 

Waarom moet ik noten leren lezen?

De worsteling met bladmuziek

Waarschijnlijk wil je een bepaald liedje leren, maar kun je geen tutorial op YouTube vinden. Je hebt alleen de bladmuziek gevonden. Nu heb je een heleboel vragen.

 • Hoe kun je deze symbolen op die 5 lijnen interpreteren?
 • Waarom kan een noot die op dezelfde positie van de balk is geschreven toch twee namen hebben?
 • En, vooral, hoe herinner je je dat?

Het is een rotzooi!

Je schrijft nu wellicht bij iedere noot op je bladmuziek de naam. Zelfs als je een versimpelde versie van het stuk hebt. Dat kost veel tijd.

Er gaat zoveel tijd verloren met het vinden van de juiste noten voor slechts één stuk. 

Je zoekt hulp

Wat als je naar online forums gaat en om hulp vraagt? Maar dan blijken ze een andere versie van het lied te hebben. Hierdoor wordt alles nog ingewikkelder en je hebt niet het gewenste resutlaat.

Zelfs als de andere gebruikers dezelfde versie hebben, moet je nog steeds op een antwoord wachten. Als er al iemand zin heeft om antwoord te geven.

En als je nou eens naar YouTube gaat en kijkt of iemand anders het speelt? Je kan dan die pianist kopiëren.

Zo gedaan! Gewoon even naar YouTube gaan, zoek op je lied en bekijk hoe andere pianisten het spelen. Er kunnen nu twee dingen gebeuren: 

 • Je kunt wel iemand vinden die het lied speelt, maar je kan het op dat tempo niet volgen. Als je eruit raakt, moet je het exacte moment vinden waar het mis ging. 
 • Je kan wel iemand vinden die het speelt, maar je kan zijn/haar handen niet zien. Daarom moet je op je gehoor af gaan en dat is voor verreweg de meeste mensen erg moeilijk. 

En eerlijk is eerlijk: alle oplossingen die ik hierboven gaf, kosten meer tijd dan één keer een paar noten leren lezen!

Dus begin nu met noten leren lezen

Aangekomen op dit punt, ben je waarschijnlijk de hoop verloren en heb je besloten om noten te leren lezen. Je begint met de vioolsleutel. 

Je bekeek een paar van die video tutorials op Youtube en nu denk je alle noten te weten. Een dag later probeer je je de noten te herinneren en … helaas, je bent ze allemaal vergeten!

Je gaat terug naar de video tutorial… en herhalen maar.

Waarom deze benaderingen niet werken?

Het is niet helemaal waar dat deze benaderingen niet werken. Ze werken wel… maar veel te traag. Het kan een paar jaar studeren duren voordat je zo de vioolsleutel onder de knie hebt. Dat is enorm lang. Denk je eens in dat je ook nog een bassleutel hebt!

Als je bijvoorbeeld Sybthesia gebruikt om je nieuwe stukken te leren, moet je de computer naast de piano hebben staan. Anders moet je de hele tijd heen en weer lopen. Ditzelfde geldt voor YouTube. Het zijn tijdslurpers.

En je kunt ook niet je noten op je papier blijven schrijven. Dat is te veel werk.

Er is een alternatief

Een paar jaar geleden had ik verschillende klassen kinderen die ik moest leren: 

 • Noten te lezen in twee verschillende sleutels: de viool- en de bassleutel. 
 • Hoe ze de noten op de piano konden vinden (alle 88-toetsen)

Dit terwijl ze er niet meer dan 10 minuten per week mee kwijt moesten zijn.

Dezelfde aanpak die succes had bij deze drie groepen kinderen, heb ik later ook gebruikt bij tieners en volwassenen. Telkens was het resultaat heel goed.

Ik heb een aantal oefeningen bedacht die heel specifiek focussen op één gebied: de hoogte van de noten. De oefeningen zijn herhalend, zodat de noten steeds in het geheugen blijven zitten. 

Waarom werkt deze methode? Heel simpel, omdat je iets moet herhalen als je het effectief wil leren. Als je dezelfde oefeningen meerdere keren herhaalt, zullen je hersenen het uiteindelijk onthouden.

Ik was zo blij met (en ook best trots op) deze methode dat ik heb besloten om hem voor iedere leerling te gebruiken. Daarom heb ik alle oefeningen verzameld in een boek, zodat jij daar ook je voordeel mee kan doen, zelfs als je geen les hebt bij mij.

Ik presenteer:

Het Studio MusicalMente

NOTEN LEREN LEZEN WERKBOEK

Reading notes booklet

Wat krijg je

Dit werkboek is een A4-ringband met 68 pagina’s. Er staan vier soorten oefeningen in die zich herhalen. Zo kunnen de noten in je geheugen blijven plakken. Voor dit werkboek hebben we goed dik papier geselecteerd, zodat je naar hartelust kunt gummen.

Het is een fysiek boek dat bij jou met de post thuisbezorgd wordt, nadat je het online hebt besteld.

Ik wil wel één ding duidelijk maken: dit is geen theorieboek, er wordt NIET uitgelegd wat je met de noten kunt. Je kunt de noten oefenen, zodat je ze snel kunt lezen!

Zoals ik al eerder zei, bestaat het werkboek uit vier verschillende modules. Laten we ze in meer detail bekijken.

Module 1: De noten van de vioolsleutel lezen.

de eerste keer dat je de noten leert, leer je ze in de vioolsleutel. Dit is handig als je piano viool, trompet, saxofoon of fluit speelt. Er zijn tien oefeningen voor deze sleutel. 

 • Leer hoe je de vioolsleutel moet lezen in het eerste octaaf, zodat je simpele liedjes kunt lezen.
 • Leer hoe je ook buiten de notenbalk noten moet lezen, zodat je ook moeilijkere liedjes kunt lezen.
 • Vind referentiepunten voor de vioolsleutel, zodat je jouw leesvaardigheid kunt versnellen.

Met deze oefeningen kun je de vioolsleutel leren lezen op ieder instrument. Je hoeft geen tijd meer te verliezen met een tutorial op YoutTUbe of andere platforms. 

Module 2: De noten van de bassleutel lezen

Als je bent begonnen met de vioolsleutel, dan zal je docent je een aantal maanden later ook de bassleutel leren. Tenzij je een basinstrument speelt, want dan leer je deze sleutel voor de vioolsleutel.

De vioolsleutel leren lezen is belangrijk voor lage instrumenten, zoals basgitaar, contrabas, cello, tuba en de lage noten op de piano. Er zijn zestien oefeningen in de bassleutel.

 • Leer hoe je de bassleutel moet lezen in het octaaf waarin de meeste simpele liedjes staan.
 • Leer hoe je noten buiten de balk kan lezen, zodat je ook geavanceerdere stukken kunt lezen.
 • Vind referentiepunten voor de bassleutel, zodat je sneller notel leert lezen.

In deze module leer je de bassleutel vloeiend te lezen. Zo kun je hierna beide sleutels even goed. Je begrijpt daarom dat de vioolsleutel niet makkelijker is dan de bassleutel. Het is gewoon een ander referentiepunt. Dit geeft je zekerheid tijdens het spelen, omdat je de noten snel weet te vinden. 

Module 3: De noten van de viool- en de bassleutel tegelijkertijd lezen.

Deze sectie combineert de sleutels die je hiervoor hebt geleerd. Je leert om af te wisselen tussen de twee sleutels. Dit is heel nuttig voor pianisten, maar ook handig voor andere instrumenten. Deze module in het werkboek heeft negentien oefeningen. 

 • Leer om de twee sleutels tegelijkertijd te lezen.
 • Leer af te wisselen tussen de twee sleutels.

Deze module versterkt wat je tot nu toe hebt geleerd. Want doordat je steeds wisselt tussen de sleutels, onthou je de positie van de noten beter. Hierdoor krijgt je meer flexibiliteit. Zeker als je je eigen muziek wil schrijven, bespaart het je veel tijd als je beide sleutels kent. Daarbij kun je jezelf onderscheiden van muzikanten die dit niet goed kunnen.

Module 4: Plaats de geschreven noot op de balk op de goede pianotoets.

In deze module oefen je om de geschreven noten te verbinen aan de pianotoetsen. Dit gaat niet via een versimpelde versie van de pianotoetsen (zoals de meeste boeken doen), maar met de volledige 88 toetsen. Dit is misschien moeilijker in het begin en daarom heb ik de centrale c gemarkeerd, zodat je meteen een referentiepunt hebt. In het werkboek staan achttien oefeningen om de noten aan de pianotoetsen te koppelen. 

 • Je oefent de juiste noot in de vioolsleutel te verbinden met de juiste toets op de piano, zodat je weet hoe je de vioolsleutel op de piano moet spelen.
 • Je oefent de juiste noot in de bassleutel te verbinden met de juiste toets op de piano, zodat je weet hoe je de vioolsleutel op de piano moet spelen.
 • Je kunt dit zelfs oefenen als je geen piano thuis hebt. 

Met deze oefening breng je wat je hiervoor geleerd hebt in de praktijk, waar je ook bent. Je kunt dit ook oefenen als je in de trein zit of op een mooie dag in het park! 

Dit is de manier om je niveau te verhogen. Bedenk eens hoe het zou zijn als je een nieuw stuk kunt beginnen en meteen door de bladmuziek kan spelen? Je hebt YouTube helemaal niet meer nodig. Je hebt de eerste tien stappen al genomen. 

Wat is nou de totale waarde van dit materiaal?

 • Module #1:De noten van de vioolsleutel lezen. € 50
 • Module #2:De noten van de bassleutel lezen. € 50
 • Module #3: De noten van de viool- en de bassleutel tegelijkertijd lezen. € 60
 • Module #4:Plaats de geschreven noot op de balk op de goede pianotoets. € 35

  (Totale waarde: € 195)

Het goede nieuws is dat je dit natuurlijk niet hoeft te betalen voor een boek. We verkopen de eerste kopieën van het NOTEN LEREN LEZEN WERKBOEK voor € 14,95 inclusief verzendkosten. 

En Actie!

Dit is de prijs voor de eerste 25 kopieën, dus wees er snel bij. Daarnaast weet ik zeker dat je NIET: 

 • Je tijd wil verspillen met het opzoeken van de noten die je moet spelen.
 • Je tijd wil verspillen met amateuristische oplossingen voor het opzoeken van die noten.
 • De kans om NOTEN TE LEREN LEZEN aan je voorbij wilt laten gaan! 

PS: Alleen beschikbaar in Nederland. 14-dagen geld terug garantie (verzendkosten voor retourneren voor eigen kosten). 

Veelgestelde vragen

Het “Reading the Notes Workbook” is een fysiek boek, A4 formaat, ringband. 

Wij vesturen onze pakketten met DHL.

Binnen Nederland duurt dit ongeveer 1-2 werkdagen.

Wij sturen het boek binnen 1 werkdag nadat je jouw order hebt bevestigd.

Als dit gebeurt, schrijf ons dan op: info@studiomusicalmente.nl . We kunnen in overleg korting geven of sturen een nieuw boek naar je op.

Ja, je kunt je geld binnen 14 dagen terugkrijgen. Het boek moet hiervoor wel ongebruikt zijn. Je bent zelf verantwoordelijk voor het terugsturen van het boek en de kosten daarvan. Neem contact op via: info@studiomusicalmente.nl als je graag je geld terug wil.

Als we je pakket ontvangen, betalen we het eerder betaalde bedrag terug (het boek+de initiële verzendkosten). Je moet dan dus alleen nog de kosten voor het terugsturen betalen. Het boek moet in dezelfde staat zijn als wij het hebben afgeleverd. (Zie ook: kan ik mijn geld terugkrijgen als ik het boek al heb gebruikt?)

Als je het boek al in gebruikt hebt genomen door er in te schrijven of het drie dagen gekreukt in je tas te laten zitten, dan kan je geen geld terugkrijgen.

Wij accepteren de twee belangrijkste online betaalmogelijkheden van Nederland: Ideal en PayPal. Dit zijn veilige manieren om online te betalen zonder dat je details van je bankrekening met ons deelt. 

Als je buiten Nederland woont en je het boek wil kopen, stuur ons dan een e-mail via: info@studiomusicalmente.nl. We proberen dan een oplossing voor je te zoeken.

We vinden het leuk als andere leraren onze methodes willen gebruiken. Als je de boeken in bulk wil tkopen, neem dan contact met ons op via: info@studiomusicalmente.nl.

Je kunt ons direct vragen stellen via ons e-mailadres: info@studiomusicalmente.nl

Alle producten van Studio MusicalMente